Kategória:
Egészség, Népi gyógyászat

Létrehozva:
2020-07-30 09:48:07

Cikk írója:
Gáspár Adél


Zöldség

Kapor

A kapor -Anethum graveolens-vagy népies nevén kertikapor,uborkafű,kertokömény nemcsak egyik közkedvelt fűszernövényünk,de a népi gyógyászat számos jótékony hatását is számon tartja.Többek közt szoptató anyáknak nem is olyan régen még azt javasolták,igyanak kaporteát,hogy serkentse a tejkiválasztást.Emellett kiváló gyomorbántalmakra,emésztési zavarokat,felfúvódásra, álmatlanságra, enyhíti a fogínygyulladást,de hatékony fejfájás és étvágytalanság ellen is.A konyhában egyike a legváltozatosabb módon felhasznált füszernövényeknek,híszen levesek,főzelék,kenyéren kenhető krémek ízesítésére használjuk előszeretettel, illetve a savanyúságaink eltevésének nélkülözhetetlen eleme.De elég a kapros ordás palacsintára gondolnunk hogy bátran kijelenthetjük ,bizony még édes süteményekhez, desszertek ízesítésére is kiváló.A Földközi tenger környékéről származó gyógy és fűszernövény A ,B,E vitaminokban gazdag , kálciumot ,vasat,rezet, magnéziumot, cinket,foszfort és különféle folsavakat tartalmaz

Forrás Székely Konyha magazin.